VE YENİDEN ŞANGAY / ALTERNATİF TIP

Yaş ilerlemeye  başlayınca birçok kişi olduğu gibi biz  de tansiyondan mideye, kalpten romatizmaya  bazı sağlık sorunları yaşamaya başladık. Ülkemizde şartlarımızın elverdiği ölçüde de tedavilerimizi yaptırmaya çalışıyoruz. İster yakında, ister uzakta  Şangay’da olsun çocuklarımız da bu konularda kendilerine durumdan vazife çıkarıyorlar. Hemen her gün bizzat ya da teknolojinin  fırsatlarını kullanarak yürüyüşler yapıldı mı ilaçlar içildi mi gibi tekmilleri alıyorlar. Buraya da gelince öteden beri telaffuz ettikleri Çin tıbbının bazı yüzleri ile de bizi tanıştırdılar.

Bu anlamda gittiğimiz lk yer kapısında  “Trinity TCM Clinic” yazan bir bina idi. Kliniğin sahibi ve yetkilisi Evan Pinto adlı aslen Amerikan vatandaşı olan birisi idi. Lisanslı akapunktur uzmanı  ve çin tıbbı üzerine eğitim alan bu zatın  Şangay üniversitesinde de Çin Tıbbı üzerine dersler verdiği bilgisine ulaştık. Amacımız Çin tıbbı hakkında biraz bilgi sahibi olmak bir anlamda da bir çekaptan geçmekti. Uygulama önce gelenlerin birkaç sayfalık kendi sağlık ve diğer geçmişlerini anlatan bir formu doldurması ile başlıyor. Daha sonra o form doktorun elinde sağlık sorunları ile ilgili bir süre karşılıklı konuşuluyor. Tanılamada bildiğimiz kan, idrar tahlili, film, ultrason, tomogrofi gibi yöntemler yok. Teşhis için önce bileğinizde nabız damarına doktorun baş parmak dışındaki 3-4 parmağını bir süre dokundurması ile başlıyor. Dediğine göre her parmağın dokunduğu damar farklı organ (Kalp karaciğer, böbrek v.s.)ile ilgili bilgi veriyormuş. Bir de önemli diğer teşhis de dilin altını üstünü iyice gözlemleme şeklinde yapıldı. Sonuçta benim ciddi bir problemim çıkmadı. Bitkisel ilaç tavsiyesi ve beslenme düzeni ile ilgili bazı bilgiler verdi. Eşim Nuray’a boyun ağrıları ile ilgili olarak vücudun bazı noktalarına incecik iğnelerin batırılması biçimindeki yarım saatlik akapunktur tedavisi uygulandı. Sonuçlarını göreceğiz bakalım.

Bir başka gün de Gong banyosuna gideceğimizi söyledi çocuklarım. Ben havlu sabun falan alacağız mı dedim. Benim düşündüğüm gibi değilmiş. Oğlum bana ses terapisi gibi bir şey olduğunu söyledi. Randevu saatinde aktivitenin yapılacağı mekana gittik. Uygulamayı yapan Valeria Boyko adlı 30-35 yaşlarında bir bayandı. Gong uzak doğu kültüründe yeri olan sesle iyileştirme formlarından biri olarak kabul görmüş. Adı geçen kişi  kiraladığı muhtemelen kendisinin de kaldığı apartman dairesinde sürdürüyordu bu etkinliğini. İçeri girdiğimizde zeminde elektrik ısıtmalı 5-6 metrekare büyüklüğünde bir muşamba, onun yanında aynı büyüklükte bir halı vardı.  Ev eşyası olarak da sadece bir televizyon bulunuyordu.  Ayrıca oturmayı kolaylaştıracak örtü ve minderler de mevcuttu. Uygulamanın yapılacağı gereçler olarak üst üste tespit edilmiş iki gong  ile bazı ses çıkarıcı aygıtlar vardı. İşlem önce birkaç ısınma hareketi ile başladı. Daha sonra hepimiz yere uzandık (4 kişi) Gong ve diğer aletlerin çıkardığı sesin akışına bıraktık kendimizi. Daha çok deniz kıyısındaki dalgaların sesine benzer  yüksek volumlü bir dalganın içinde yaklaşık 40 dakika sörf yaptık. Kendimizi biraz daha hafiflemiş ve arınmış hissederek  oradan ayrıldık. 

Çin’de sağlıklı olma  ve insan organizmasının kendini iyi hissetme aktivitelerinden biri de çok yaygın olan masaj kültürüdür. Biz de her gittiğimizde uygun bir masaj salonunda benin daha çok tercih ettiğim ayak masajı türünden bu hizmeti aldık. Masajın kapsamı, uygulayanın tecrübesi, salonun konforuna göre yaklaşık bir saatlik masaj için 100-500 RMB ödenebiliyor.

Bütün bu uzak doğu ile ilgili  yazılanlar ve yaşananlarda kuşkusuz en büyük pay sahibi olan ve bize bu fırsatı sağlayan çocuklarımız  ve sevgili eşleri en büyük teşekkürü hak ediyor. Bu vesile ile kendileri ile her zaman gurur duyduğumuzu samimiyetle belirtmek isterim. İyi ki varsınız.

Tagged: Tags

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *