Dünyanın birçok kentinde bazı yerlerin farklı bir anlamı ve popülaritesi vardır. O yerlerin isimleri söylendiğinde hemen hemen herkes için bir anlam içerir. Bazen buluşma yeri, bazen kaynaşma yeri, bazen elveda mekanı, bazen de şuraya giden yada dönüşte uğrayalım denilecek yer. Çoğu zaman da yön ve adres tarifinde merkez noktasını oluşturur böyle yerler. People’s Square de Şangay’da öyle bir yer işte. Bir park da diyebilirsiniz bir meydan da diyebilirsiniz. Yani bizler için Taksim meydanı ne demekse burası içinde onun gibi birşey yani. Tabi kendine özgü farklılıklarını da eklemeliyim. Şangay’a bir şekilde yolu düşenlerin buraya uğrayarak ağaçların arasında yürümelerini, içlerinde balıkların ve çiçeklerin buluştuğu havuz kenarındaki banklarda oturup, gezilecek görülecek yerlerin planlamasını yapmak üzere biraz soluklanmalarını tavsiye ederim.
Tabi buraya kadar gelmişken, biraz dinlenip kendinize geldikten sonra eğer sanatı özellikle resim sanatını seviyorsanız People’s Square’ın hemen yanıbaşındaki Şangay Sanat Müzesine (Shanghai Art Museum) gitmenizi de öneririm. Orada değişik resamların yaratıcılığa sınır tanımayan eserlerine zaman ayırmak umarım sizi bu mekana geldiğinize pişman etmeyecektir.
Müzelerden yola çıkmışken yine People’s Square’e yürüme mesafesi uzaklıktaki Şangay Müzesini de (Shanghai Museum) ihmal etmemelisiniz. İçinde çeşitli salonlarda başta geçmiş dönemlere ait madeni ve kağıt paralar, geleneksel giyim tarzından örnekler, resim ve yazma sanatının gelişimindeki evrelere ait örnekler, değerli maden ve taş işlemeciliği ile ilgili eserler, çinicilikle ilgili tarihi eserler olmak üzere birçok güzelliği görme imkanı yakalamaktan da son derece mutlu olacaksınız.
Eğer vaktiniz varsa, müze gezmekten de hala yorulmadıysanız size son olarak Şangay Kent Planlama Müzesini de (Shanghai Urban Planning Museum) gezmeyi öneririz. Bu arada ziyaret fikrinizi etkiler mi bilmeyiz ama yukarıda bahsettiğimiz iki müzenin ziyaretinin ücretsiz olduğunu ve Planlama müzesinin ise ücretli olduğunu belirtmekte yarar var (Kişi başı 35 RMB) People’s Square’e yakın olan bu müzede Şangay’ın kentleşme süreci ile ilgili ilginç çalışmaları yakından tanıma imkanına tanık olacaksınız. Benim bu müzede en çok hoşuma giden adeta hayran kaldığım maket çalışmasıydı. Müzenin en üst katında en az 500 metrekarelik bir alana Şangayın tüm yapısını tün ayrıntıları ile ve arada bir gece ve gündüz görüntüsünü de vererecek biçimde yapılan çalışma tam bir sanat ve sabır işi gibi geldi bana.
Bu kadar yeri gezerken muhakkak karnınız da acıkmıştır. Çin mutfağının bizlerin damak zevkine uygun olmadığını bilenler bilir. Şangay’da son yıllarda açılan Türk lokantalarından olan Kervan Türk Lokantası’nın People’s Square’e çok yakın bir yerde olduğunu hemen müjdeleyelim. Salatasından çorbasına, kebabından tatlısına, pidesinden dönerine, balığından rakısına ülkenizin tüm lezzetlerini yaşayacağınızdan emin olabilirsiniz.
2 Thoughts to “ŞANGAY GÜNLERİ / PEOPLE’S SQUARE ZAMANI”